Podrzucam Wam przepis na ciasto jogurtowe, które jest
świetną bazą dla różnych owoców. Teraz mamy sezon na rabarbar, ale
ciasto wychodzi świetne również z innymi owocami- truskawki, jabłka,
porzeczki, czy gruszki sprawdzałam już nie raz 👌
A wiecie co jest
najlepsze? Że nie trzeba używać miksera i brudzić wielu naczyń. Wszystko
mieszamy w jednej misce, przekładamy na blachę i do pieca. Częstujcie się ciastem do kawy.
Przepis na keksówkę lub małą tortownicę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 30g roztopionego masła (może być olej kokosowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 300g rabarbaru lub innych sezonowych owoców
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Do dużej miski wbij jajka i roztrzep je z ksylitolem. Masa zrobi się jasna i pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodaj jogurt i roztopione masło, wymieszaj energicznie.
Następnie wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko, do połączenia składników. Tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce, lekko je dociskając do ciasta. Rabarbar jest kwaśny, więc jeśli chcesz, możesz posypać go odrobiną cukru.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ciasto 35-40 min. do suchego patyczka.
jakie bogate w rabarbar ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTakie ciasta są pyszne :) U mnie również ostatnio wpadło jogurtowe, tyle że z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńZ truskawkami też bardzo lubię :)
Usuń