poniedziałek, 24 maja 2021

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem


Podrzucam Wam przepis na ciasto jogurtowe, które jest świetną bazą dla różnych owoców. Teraz mamy sezon na rabarbar, ale ciasto wychodzi świetne również z innymi owocami- truskawki, jabłka, porzeczki, czy gruszki sprawdzałam już nie raz 👌
A wiecie co jest najlepsze? Że nie trzeba używać miksera i brudzić wielu naczyń. Wszystko mieszamy w jednej misce, przekładamy na blachę i do pieca. Częstujcie się ciastem do kawy.

Przepis na keksówkę lub małą tortownicę. 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 30g roztopionego masła (może być olej kokosowy)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 300g rabarbaru lub innych sezonowych owoców

 

Przygotowanie: 

Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Do dużej miski wbij jajka i roztrzep je z ksylitolem. Masa zrobi się jasna i pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodaj jogurt i roztopione masło, wymieszaj energicznie. 

Następnie wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko, do połączenia składników. Tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce, lekko je dociskając do ciasta. Rabarbar jest kwaśny, więc jeśli chcesz, możesz posypać go odrobiną cukru. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ciasto 35-40 min. do suchego patyczka.  


 

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter